Artvin’de HES karşıtı eylem

arhavihalkiKaynak: marksist.org, 11 Mayıs 2014
Artvin’in Arhavi Belediyesi’nin imar değişikliğiyle önünü açması ardından yapımına başlanan hidroelektrik santralini (HES) bölge halkı dün yaptıkları bir yürüyüşle protesto etti.

Arhavi Doğa Koruma Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen yaklaşık 300 kişi, Arhavi Meydanı’nda toplandı. Alkış ve tulum eşliğinde Kamilet Vadisi’nde yapılacak HES protesto edilirken, “Arhavi derelerine dokunma, atmacayı kızdırma!” ve “Su yaşamdır, HES’ler yaşama saldırıdır!” pankartları açılarak, “Dereler özgürdür, özgür akacak!”, “HES yapma boşuna, yıkacağız başına” sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası meydanda toplanan kalabalık, basın açıklaması yaptı. Arhavi Doğa Koruma Platformu adına konuşan Ozan Nazım Esen, Kavak HES projesi kapsamında, yüzmeyi öğrendikleri, suyundan faydalandıkları ve canlarına can katan derelerinde büyük katliam yaşandığını belirtti.

Esen, “Enerji üretme adına amaç, su kaynaklarımızı ve suyumuzu kullanım hakkını tümüyle ele geçirmektir. Bizler özgürce yaşamak, nefes almak ve doğa ile iç içe sürdürdüğümüz yaşamımızı yıllar evvel olduğu hâliyle sürdürebilmek istiyoruz” dedi.

Tek yürek olarak çevre katliamlarına dur demek gerektiğini dile getiren Esen, “Biz Arhavililer olarak HES istemiyoruz. Vadilerimizde taş ocağı istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kalabalık daha sonra araçlarla Konaklı köyüne çıktı, HES şantiye alanına girdi. Arhavi Doğa Koruma Platformu temsilcileri binaya girerek şantiye yetkilileri ile görüştü, dışarı çıkıp kendilerine açıklama yapılmasını istedi.