Coca Cola’ya Hindistan’dan darbe!

coca_cola hindistanDünyanın en büyük alkolsüz içecek üreticisi Coca Cola, aşırı su kullanımından dolayı protestoların odağında olduğu Hindistan’da mahkeme kararı ile önemli bir darbe aldı.

Kuzey Hindistan’da resmi makamlar Varanasi’deki Coca Cola şişeleme tesisini kapatma kararı aldı. Yer altından fazla miktarda su çeken ve atıksuyu izin verilen sınırların üzerinde kirletici içeren tesis, işletme lisansındaki şartları ihlal etmekte olduğu gerekçesi ile kapatılıyor. Bununla birlikte şirketten, yer altından çektiği suyun iki mislini geri dolduracak uygun önlemleri alması talep edildi. Ayrıca tesisin, yeraltı suyunun kullanımını düzenleyen yetkili mercilerden aldığı izin sertifikasını ibraz etmesi istendi.
Aynı tesis için bu senenin başında yerel yönetim, kamu arazisini yasa dışı şekilde kullandığından dolayı tesis için yıkım kararı almıştı. Ayrıca bu arazi ihlalinden dolayı şirkete yaklaşık $2000 para cezası kesmişti.

Suçlamaları mütemadiyen reddeden Coca Cola şirketinden bir açıklama gelmezken, kapatma kararını temyiz etmek için Hindistan Çevre Mahkemesi’ne başvurduğu öğrenildi.

Hindistan, genişleyen orta sınıfı ile Coca Cola’nın en hızlı büyüyen pazarı. Geçen sene kapasitesi arttırılan Varanasi şişeleme tesisi, dakikada 600 polietilen tereftalat içerikli plastik şişe üretiyor. Tesis yıllardır protestolara hedef olmaktaydı. Göstericiler şirketi aşırı miktarda su çekerek büyük bir su kıtlığına neden olmakla, yeraltı suyunu ve toprağı kirletmekle suçluyor.