Yunanistan’da şirketlere karşı su hakkını savunanlar kazanıyor!

1400352521-greece-referendum-on-water-privatization-banned-in-thessaloniki_4771189Yunanistan’da hükümetin kamusal su hizmeti veren kuruluşları özelleştirilmeye yönelik girişimleri, uzun süredir sosyal hareketlerin ve çalışanların tepkisini çekmekteydi. Selanik ve Atina kentlerinde sular idareleri kısmen özelleştirilmiş durumdaydı. Danıştay’ın Yunan Hükümeti’nin bu kentlerdeki su idarelerini özelleştirmesinin yasa dışı olduğu yönündeki kararı yüzleri güldürdü. Atina ve Selanik’te su idarelerinin süregelen özelleştirilmesinin askıya alındığı duyuruldu.

Özelleştirme kuruluşu HRADF, gelecekteki kararlarını anayasaya ve halkın isteğine saygılı olarak alacakları yönünde açıklama yaptı. Dünya devi Suez firması ve Mekorot’dan ise henüz ses yok. Bu, sendikalar, sosyal hareketler ve politikacılar ile uzun sürecek bir mücadeleye girmek istemediklerinin göstergesi.

18 Mayıs’ta, sular idaresinin işçileri, sendika ve geniş bir sosyal hareketler koalisyonu bir alternatif referandum düzenlemiş ve katılanların %98’i yani 220 bine yakın kişi sular idaresinin özelleştirilmesine “Hayır” demişti.

 

“Şimdi suyun bir insan hakkı olduğunu beyan etme zamanı!”

Toplum ve işçiler, bunu bir zafer olarak karşılarken; EPSU (Kamu Hizmeti Sendikaları Avrupa Federasyonu) Genel Sekreteri, yetkililerin ve şirketlerin halkın taleplerinin farkına vardığını söyleyerek “Şimdi hükümet, Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin tamamen halkın ellerinde olacağını garantilemeli ve kamusal hizmetlerin özelleştirilmesi gibi modası geçmiş, insanların isteklerine cevap vermeyen, başarısızlığı tescillenmiş fikirlerden vazgeçmeli.” diye ekliyor.Ayrıca Yunan Hükümeti’ne Troyka (IMF, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası) tarafından dayatılan kemer sıkma politikalarının işe yaramadığını da belirtiyor.

“Selanik su idaresinin şimdiki CEO’su bile bu “bir ileri bir geri” özelleştirmenin kalkınma stratejilerine bir yararı olmadığını söylüyor.” diyen EPSU Genel Sekreteri Jan Willem Goudriaan, sözlerini şöyle bitiriyor: “Şimdi suyun bir insan hakkı olduğunu beyan etmenin ve yereldeki insanların taleplerini hayata geçirmeye başlamanın tam zamanı.”

 

Kaynak: Right2Water