Çevre Mühendisleri: Su Kanunu taslağı çözüm değil

çmo suKaynak: ÇMO

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Bloomber HT’de yeni hazırlanan Su Kanunu taslağı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Taslağın olmasının önemli olduğunu ifade eden Başkan Bozoğlu, “Biz de ÇMO olarak bir Su Kanunu olmasını destekliyoruz” dedi. Konunun 2012 yılından beri tartışıldığını ve ilk görüşlerini o tarihte verdiklerini söyleyen Baran Bozoğlu, “Sayın Bakan bir taslak hazırlanıp meclise gönderildiğini söylüyor ancak bunun detaylarını bilmiyoruz. Bizim elimizdeki ve kamuoyunda konuşulan 2012 yılında hazırlanan taslak” diye konuştu.

Şu an konuşulan taslağın Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap verir nitelikte olmadığını düşündüklerini kaydeden ÇMO Başkanı şunları anlattı:

‘Taslağın önemli olması içeriğinin de başaralı hazırlandığı anlamına gelmiyor. 2011 seçimlerinden sonra Türkiye’de çok başlı bir su politikası izlenmeye başlandı. Yani Orman Ve Su İşleri Bakanlığı ayrı bir Çalışma Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı ayrı bir çalışma yaptı. Bir de bunun üzerine Su Enstitüsü Kurumu kuruldu ve bunların görev çelişkileri nedeniyle Türkiye’de su artık yönetilemez hale geldi. Bu elimizdeki taslakta da ne yazık ki, bu görev çelişkilerinin çözümüne dair bir ifade göremiyoruz. Bu kanun taslağına bağlı olarak düzeltilmesi gereken birçok yönetmelik ve düzenlemeler olması gerekiyor. Taslağın tek başına yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Diğer yönetmelik ve mevzuat çalışmalarının da bir bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz ki, sorunun çözümüne fayda sağlasın.”

Daha önemli bir başka sorunun da Türkiye’de suya dair bir envanterin bulunmamasının olduğunu belirten Bozoğlu, “Envanterden kastım yer altı sularının miktarı, haritalandırılması yani planlı çalışma için veri. Bu envanter olamadığı için havza çalışmalarına dair sağlıklı bir çalışma yapılamayacağını biliyoruz. Mühendislik mesleği olarak söylersem, ölçemediğinizi yönetemezsiniz” diye konuştu.

AB uyum süreci içerisinde bu yapılandırmanın zorunlu olmasını anladıklarını söyleyen Bozoğlu, taslakta yeraltı sularının tükenişi, HES problemi ile ilgili herhangi bir çözüm üretilmediğinin altını çizerek, bu konuyla ilgili uygulama ekleme şansı bulunduğunu belirtti.

SU TAHSİSİ ZATEN MEVCUT

Türkiye’de halihazırda bir su tahsisinin zaten bulunduğunu kaydeden ÇMO Başkanı, “Sayın Bakan, ayrıca su tahsislerinin de 40 yıldan 29 yıla çekildiğini ifade etmiş. HES yapım sürecinde zaten 49 yıllığına EPDK tarafından akarsularımız kiralanabiliyor. Yeraltı suları arazi sahibi tarafından kullanılabiliyor veya paketlenen sular için de tahsisat yapılabiliyor. Dolayısıyla tahsisler sanki çözülüyormuş, ortadan kalkıyormuş gibi bir imaj çizmemek lazım. Çünkü sularımız halihazırda paçalı bir şekilde kiralanması veya satılması zaten söz konusu” diye konuştu.

Bozoğlu, Tasarıda yer alan sularla ilgili bilgilerin sistemde toplanasını olumlu bir gelişme olduğunu kaydeder bu bilginin kamuoyuna para ile verilecek olmasını da eleştirdi.

Programı izlemek için tıklayınız.