Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri aranıyor!

alakinehrikardesligi-araniyorKaynak: Haber Antalya, 5 Eylül 2014
Alakır Nehri Kardeşliği, Danıştay’ın 1.Dereceden Doğal SİT Alanı ilan edilmesi kararını tescillemeyen Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyelerinin ismine bir türlü ulaşamayınca, haklarında yasal işlem başlatabilmek için internetten “Aranıyor” ilanı verdi.

Çok sayıda HES yapılmakta olan Alakır Vadisi’nin doğal haliyle korunması gerektiğini savunan Alakır Nehri Kardeşliği (ANK), Danıştay’ın 1.Dereceden Doğal SİT Alanı ilan edilmesi kararını tescillemeyen Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri hakkında yasal işlem başlatma kararı aldı. Ancak kurul üyelerinin isimlerinin sır gibi saklandığını iddia eden ANK, internet üzerinden “Aranıyor” ilanı verdi.

İLAN VERİLDİ

Alakır Vadisi’nde yaşayan ANK’nin kurucularından Birhan Erkutlu, Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri hakkında yasal işlem başlatma kararı aldıkları günden bu yana gerek kendilerinin gerekse avukatları Rüzgar Gökçe’nin kurul üyelerinin adını öğrenmek amacıyla çeşitli girişimlerde bulunduklarını kaydetti. Erkutlu, girişimlerinde başarısız olmaları üzerine isimleri bilen birilerini bulabilme umuduyla kaleme aldıkları “Aranıyor” ilanını şöyle açıkladı:

“Alakır Vadisi’nin Danıştay tarafından da onaylanan 1. Dereceden Doğal SİT Alanı ilan edilerek koruma altına alınması kararını “mevzuatlarına uygun olmadığı” bahanesiyle tescillemeyen “Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu” üyelerinin kimler olduğu bir sır gibi saklanıyor. Birçok canlının yaşamına mal olan ve daha da olacak olan bu insafsız kararı alanların kimler olduğunu bilmek ve haklarında hukuki işlem başlatabilmek için en son ilan vermek durumunda kaldık. Hz. Google bile bilmiyor. Denemeyin. Devletin resmi internet sitesinde ise Kültür ve Tabiat diye bu kurulu ikiye ayırmadan önceki eski üyelerin listesi var. Belki de aynı kişilerdir ancak emin olamıyoruz.
Varsa bilen, duyan, gören lütfen bildirsin.
Bunca masum canlının yaşamı ile bu kadar kolay oynayanlar kim?”

BEŞ YILLIK KÖŞE KAPMACA

Alakır Vadisi’nde HES yapılacağını, bölgeye iş makinelerinin getirilip ağaçların kesilmeye başlamasıyla fark ettiklerini belirten Birhan Erkutlu, 1 Mart 2009’da doğanın olduğu gibi korunmasına inananlarla Alakır Nehri Kardeşliği’ni kurduklarını dile getirdi. O günden bu yana ilk yapılan HES’ten başlayarak davalar açan ANK, bunların tümünü kazandı. Ancak davalar görülürken, HES yapan şirketler proje değiştirerek inşaatları sürdürdü. ANK, her proje değişikliğinde yeniden mahkemeye gitti. Bir yandan da bölgenin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı ilan edilmesi için girişimlerini sürdüren çevrecilere Danıştay’dan iyi haber geldi. ANK, kararın süratle uygulanmasını talep eden 12 bin 600 imzalı bir dilekçeyi de Antalya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sundu. Ancak kuruldan bu yolda bir karar çıkmadı.

Bu yaşananların hukuk tanımazlığın bir göstergesi olduğunu savunan Erkutlu, “Alakır Vadisi’nde projelendirilen 8 adet HES’ten 4 tanesi tamamlandı. Eğer vadinin en yoğun biyolojik çeşitliliğe sahip üst kotlarındaki su kaynaklarında yapılmak istenilen diğer HES’ler de tamamlanırsa, tüm vadi, içindeki bütün canlılar ile birlikte geri dönüşü mümkün olmayan büyük zararlara uğrayacak” diye konuştu.

alakinehrikardesligi-araniyor