Şişe suyunda sağlık riski: Plastikdeki kimyasallar sıcakta suya karışıyor

140922110139-largeYeni yapılan bir araştırma, plastik şişelerdeki suyun sıcak ortamda uzun süre bekletildikten sonra içilmesinin zararlı olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmacılar, sıcakta bırakılan suların içilmemesi konusunda tüketicileri uyarıyor.

Plastik su şişeleri, polietilen tereftalat türü plastikten üretiliyor. Bu plastik türü ısıtıldığında, antimon ve BPA kimyasalları suya karışıyor. 16 su markası ile yapılan araştıma, 4 hafta boyunca 70 celcius derecede bekletilen şişelerde antimon elementi ile hormon gibi davranabilen ve kanserojen olan BPA seviyelerinin arttığına dikkat çekiyor. 16 sudan 15’inin değerleri Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından belirlenen değerleri aşıyor.

Kimi sağlık yetkililer, BPA gibi kimyasalların çocuk sağlığı üzerinde negatif etkilerinin olabileceğini belirtiyor. Antimon elementi ise Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser araştırmasında, kanserojenler arasında yer alıyor. Araştırmacılar, uzu süre sıcakta bırakılan suların içilmemesi konusunda tüketicileri uyarıyor. Örneğin, yaz günü bütün gün arabanızda duran bir şişe suyu da sağlık açısından tehditler barındırıyor.

Araştırmayı yapan Lena Ma, Çin’deki Nanjing Üniversitesi’nde Gıda ve Tarım Bilimleri Fakültesi öğrencisi. Ma’ya göre musluktan su içmek tercih edilmediği Çin’de yılda yaklaşık 36 milyar litre şişe suyu tüketiliyor. Şişelenmiş su sektörü ülkedeki en büyük pazar. Çin’de şişe suyu kullanan tüketiciler kimi zaman arabalarının içinde haftalarca beklettikleri suları içebiliyorlar.
Amerika ile karşılaştırmak gerekirse, Amerikalılar yılda 34 milyar litre civarında şişe suyu tüketiyor. Çoğu Amerikalı, Çinlilerin gibi suları araçlarında haftalarca bekletmiyor olsa da bir kaç gün bekletebiliyor. Bu suları içmenin de ciddi sağlık riskleri mevcut.
Su şişelerinde kullanılan polietilen malzeme farklı içecek ambalajlarında da kullanılmakta. Dolayısıyla süt, kahve ya da asitli içekler de benzer riskleri barındırıor olabilir. Özellikle de asitli içecekler…
Şişelenmiş suyun sağlık risklerine dair araştırmaların daha da derinleştirilmesi gerekmekte fakat şurası kesin ki, araştırmacı Lena Ma, musluk suyu içmenin şişe suyu içmekten daha iyi olduğu fikrinde.