Eroğlu “Türkiye için HES bir zaruret”

HESler-Turkiye-icin-zaruretKaynak: Rusya’nın Sesi, 12 Kasım 2014
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, aralarında RS FM Ankara Temsilcisi Yurdagül Şimşek’in de bulunduğu bir grup gazeteciyle sohbetinde HES’lere (hidroelektrik santrali) gösterilen tepkileri değerlendirdi. Türkiye için HES’lerin bir zaruret olduğunu kaydeden Eroğlu, “Suyumuz boşa aksın bizimle de alay etsinler. Su akıyor siz bakıyorsunuz diye öyle mi?” dedi.

Türkiye’de HES projeleri protesto edilmeye devam ediliyor. Son olarak da Tokat’da yapılması planlanan HES’ler tepki çekti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ise HES’leri eleştirenlere tepki gösterdi. HES’lerin bütün dünyada teşvik edildiğini belirten Eroğlu, “El insaf yani. Suyu tüketmiyor, yerli kaynak, yenilenebilir, temiz kaynak. Su tüketimi diye bir şey söz konusu değil, tabiatı tahrip etmiyor. HES’lere ayırdığımız alan son derece sınırlı. Sadece orada bir su alma yapısı var, hatta HES’ten çıkan su daha da kaliteli, etrafı çok daha güzel” dedi.

“VİLLADA OTURUYORLAR”

HES’lerin yapıldığı yerde kimseyi mağdur etmediklerini belirten Eroğlu, “Gidin bakın köylerde derme çatma, depreme dayanıksız evler. Yaptığımız barajlara gidin, Hasankeyf muhteşem oluyor şu anda. Alaköprü barajı, eskiden neydi şimdi gidin bakalım. Anamur Alaköprü’deki baraj içinde yapılan köyler nasıl, villa da oturuyor kardeşim. Ilısu Köyü, tamamen harap bir vaziyetteydi, köy denecek hali yoktu, şimdi bin metrekare içinde iki katlı villa evlerde oturuyor. Aynı zamanda biz onu depreme karşı koruyoruz, orası fay hattının geçtiği yer. Biz onları asla mağdur etmiyoruz” diye konuştu.

“SU AKIYOR SİZ BAKIYORSUNUZ DERLER”

“Karşı çıkan niye karşı çıkıyor?” diye soran Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama dışarıdan doğalgaz alınca verince ona karşı çıkmıyor değil mi? Çünkü doğalgaz lobisi bastırıyor; herkese bastırıyor, ekibi var. Doğalgaza kimse karşı çıkmıyor, istediğimiz kadar doğalgaz alalım iyi ama suyumuz boşa aksın bizimle de alay etsinler; su akıyor siz bakıyorsunuz diye. Öyle bir şey var mı kardeşim. Biz hiç kimseyi mağdur etmeyiz.”

“TESPİT ETTİK HEP AYNI KİŞİLER”

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, HES’lere karşı çıkanların o bölgenin insanları değil de başka yerlerden gelenler olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Eroğlu, “Belli grup var. Bunlar oradan oraya dolaşıyor, kimi zaman Artvin’e gidiyor, kimi zaman Rize’ye, kimi zaman Trabzon’a. Tokat’takileri bilemiyorum ama Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum’a giden aynı kişiler” dedi.

“CAHİLCE LAF EDİYORLAR”

Bu kişilerin son derece de cahilce laflar ettiklerini savunan Eroğlu, aralarında olan bir öğretim üyesinin, devletin suyu sattığını da iddia ettiğini kaydetti. Suyun satılmasının, özelleşmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, sadece suyun kontrolünün sağlandığını kaydetti.

“BİR AĞAÇ KESİLİRSE BEŞ AĞAÇ DİKİLİYOR”

Bakan Eroğlu, çok büyük yağışların olduğu özellikle Doğu Karadeniz’e HES’lerin gerekli olduğunu savundu. Eroğlu, derelerde normal hayatın, tabiatın devam etmesi için de gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti. Eroğlu, “Bir ağaç kesilmişse en az beş tane ağaç dikme mecburiyeti var” dedi.

“NE KADAR GÜZEL OLMUŞ DİYORLAR”

Trabzon’da Solaklı Vadisi’ne de itirazlar edildiğini anımsatan Bakan Eroğlu, vadinin HES’lerden önceki halini fotoğrafını çektiğini anlattı. HES’lerden Solaklı Vadisi’ne muazzam bir düzenleme yaptıklarını kaydeden Eroğlu, “Şimdi inanır mısınız Uzungöl’e gidenler orada bekliyor, ‘ne kadar güzel olmuş’ diyor, oturma mekanları var, göletçikler var. HES’ten önce ne HES’ten sonra ne?” diye konuştu.

“ENERJİ LOBİSİNİN GAZINA GELMEYİN”

“Lütfen bu enerji lobisinin, doğalgaz lobisinin gazına gelmeyin” diyen Bakan Veysel Eroğlu, şöyle konuştu:

“Allah aşkına hangi HES’ler zarar verdi? Bu barajlar, HES’ler olmasa Türkiye enerjisiz kalır. Şu anda Türkiye’nin üçte bir enerjisini biz temin ediyoruz. Ayrıca bu barajlar olması bu kuraklığı nasıl aşacağız? İstanbul’da 7 tane barajı yapmasaydık orada Yeşilçay’ı yapmasaydık İstanbul’da nasıl su verecektik? Türkiye’de barajlar olmasa sulama verebilir miydik? Kuraklık olsa, sulama suyu verilmese bu ürünleri, dışarıdan ithal mi edeceğiz?”

“TÜRKİYE İÇİN LÜKS DEĞİL”

Türkiye’nin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu, Avrupa’da, Kanada’da olduğu gibi sürekli yağış olmadığını vurgulayan Bakan Eroğlu, “Dolayısıyla biz yağmurlu zamanlarda, yağışın olduğu zamanlarda suyu biriktirmek mecburiyetindeyiz. Türkiye için barajlar, hidroelektrik santralleri lüks değil, keyif için yapmıyoruz. Bir zaruretten, iklimin getirdiği bir zaruretten, coğrafi ve iklim şartlarının getirdiği bir zaruretten yapıyoruz” diye konuştu.

“SIKI DENETLİYORUZ”

Çevre profesörü olduğunu anımsatan Eroğlu, “Ben de bir çevre profesörü olarak, tahrip edilmemesi için derelerde çok sıkı kontrol ediyoruz, denetliyoruz aksine hareket edenler olursa ruhsatını iptal ediyoruz, büyük cezalar yazıyoruz. Ama HES olmayan derede bile, yaz aylarında su azalıyor” dedi.