Çevreciler, enerji santrali çevresindeki nehirde zehirli kül sızıntısı buldu!

yadkin orangeGeçen sene, Kasım ayı ortalarında iki çevreci grup (Waterkeeper Alliance ve Yadkin Riverkeeper), Yadkin Nehri’nde normal su seviyesinin altında turuncu renkli bir yapışkan madde birikintisi buldu. Turuncu madde, Duke Enerji’nin Kuzey Karolina’da, nehrin yanına kurulu olan Buck enerji santralinin kömür küllerinin biriktirildiği kaplamasız atık havuzundan dökülüyordu. Haliyle, buradan su kaynaklarına ne tür zehirli maddelerin karıştığını merak eden gruplar, maddeyi analiz ettirdiler.

İki çevreci grup ve Kuzey Çevre Hukuku Merkezi riskli kömür külü depolanması ve kirliliğiyle ilgili şimdi kapanmış olan Buck tesisine karşı mücadele ediyorlardı. Geçen günlerde bu üçü, test sonuçlarının yüksek düzeyde arsenik, kurşun ve selenyumun yanı insan sağlığını tehdit edecek düzeylerde sıra baryum, kadmiyum, mangan ve krom içerdiğini açıkladılar. Bilinen ya da kadmiyum gibi muhtemel kanserojen maddeler, yeraltı ve yüzey sularında izin verilen miktardan 8 kat daha fazla bulundu. Arsenik, yasal limitin 3 kat üstünde çıkarken; baryum miktarı insan sağlığına zararsız düzeyin 6000 kat üstü de tespit edildi.

Kuzey Çevre Hukuku Merkezi avukatı Duke’ün sızıntı yapan kömür külü havuzlarının yol açtığı kirliliğin boyutları ve düzeyinin, nehri ve çevre halkını korumak için geçici düzenlemelerden çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Sızıntı, Yadkin Nehri’ndeki su seviyesinin 4 metre düşmesi sebebiyle fark edildi. Su normal düzeyde iken, kömür külü akışı fark edilmiyordu. Waterkeeper Alliance and Yadkin Riverkeeper gözlemcileri, fark edilmeyen kirlenme miktarının çok daha yüksek olabileceğini tahmin ediyorlar.
Duke Enerji, kömür külünü Yadkin Nehri’nin beslendiği High Rock gölüne yakın kaplamasız çukurlarda muhafaza ediyor. Haritada işaretli iki nokta, çevreci grupların külün içinde yüksek seviyede zehirli ağır metal buldukları yerleri işaret ediyor.

dukeenergycoalash

Yadkin Riverkeeper grubundan Will Scott, kömür külü kirleticilerinin su seviyesinin altında ne kadar süredir suya bulaşmaya devam ettiklerini bilememenin çok üzüntü verici olduğunu söylüyor ve ekliyor “Umarız, Duke Enerji bu sızıntıları dikkate alır ve Yadkin Nehri’ni kirlenmeden korumak için Buck santralini uzak, korunaklı bir yere taşır”.

Kuzey Karolina’nın dört bir yanında Riverkepeer gönüllüleri düzinelerce zehirli kömür külü sızıntısı tespit ettiler. Atık kül havuzlarından nehre ve akarsuya sızıntılar açıka görülebiliyordu. Ayrıca, kirlenmiş yeraltı suyunun nehirlere karışmasından ve farkedilmeden yayılmasından da endişe ediliyor. Yapılan son analizler yalnızca korkuları doğrulamakla kalmıyor, ayrıca durumun tahmin edilenden çok daha vahim olduğunu ortaya koyuyor.

Duke Enerji, Buck tesisini Nisan 2013’te emekliye ayırmış da olsa, hala bölgede kömür külü havuzları mevcut. Duke Enerji, bu konuda pek endişeli görünmüyor ve harekete geçmesi gerektiğini düşünmüyor. Ortada ne açıklanmış bir kül havuzu tahliye takvimi var ne de kamuya herhangi bir açıklama yapıldı. Sadece, turuncu rengin doğal yollarla ortaya çıkan ve zararlı olmayan demir bakterilerinden de kaynaklanıyor olabileceğeini söylemekle yetindiler!

Kaynak: EcoWatch