Toplantı – İrlanda’da Yüzbinleri Harekete Geçiren Su Hakkı Mücadelesi: “Nehirden Denize, Su Özgür Olacak!”

13aralik-fb-suhakkikampanyasi-etkinlikŞirketlerin kârları için, devletlerin cari açıkları ya da enerji güvenlikleri için verecek tek bir damla suyumuz yok diyen milyonlarca insan, dünyanın dört bir yanında mücadele ediyor. İrlanda’da sendikalardan, siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarından yerel örgütlenmelere kadar çok geniş bir çevrenin sürdürdüğü Right2Water kampanyası aktivisti ve bu kampanyanın en önemli bileşenlerinden olan “İrlanda – Kâr Değil İnsan Koalisyonu”ndan Memet Uludağ 13 Aralık’ta, yaşadıkları muhteşem mücadele deneyimini aktarmak için İstanbul’da olacak. Gelin birlikte her bir deresine HES dikilen, belediyeleri ticari bir işletme haline dönüştürülmüş, suyun değil ücretsiz, kârsız bile vermenin yadırgandığı, her bir su krizinin tek çözüm adresi olarak piyasaların gösterildiği Türkiye’de “suyun bir insan hakkı olduğu, ekonomik kaygıların insani ve ekolojik kaygıların önünde olduğunu kabul eden bir mücadeleyi birlikte konuşalım ve yükseltelim.

Toplantı – İrlanda’da Yüzbinleri Harekete Geçiren Su Hakkı Mücadelesi: “Nehirden Denize, Su Özgür Olacak!”

Tarih: 13 Aralık Cumartesi, 14:30 – 16:30

Yer: Cezayir Restaurant, Firuzağa Mh. Hayriye Cad. No:16, Beyoğlu, İstanbul (Haritada görmek için buraya tıklayınız)

Facebook etkinlik sayfasıhttps://www.facebook.com/events/1501353420124871/

13aralik-fb-suhakkikampanyasi-etkinlik

İrlanda’da Su Hakkı için hayat durduruldu

İrlanda’da aylarca süren örgütlenme çalışmasının ardından ‘su hakkı’ için ilk ulusal büyük gösteri 11 Ekim’de Dublin’de yapıldı. 15-20 bin kişinin katılması beklenen gösteriye 100 bin kişi katıldı. Eylemden çıkan karar, 1 Kasım’da İrlanda’nın genelinde hayatı durduracak yerel eylemlerin yapılmasıydı: 1 Kasım’da yaklaşık 100 şehir ve kasabada eylemler oldu ve 150 binden fazla insan “su hakkı” için İrlanda’da hayatı durdurdu.

İrlanda’da su hakkı eylemlerinde en çok atılan sloganlar şunlardı: “From river to the see, Irish Water will be free’ (‘Nehirden denize İrlanda’nın suyu özgür olacak’, ‘Can’t pay, we won’t pay’ (Ödeyemeyiz, ödemeyeceğiz), ‘Power to the people’ (İktidar halka).

Şu an İrlandalılar 10 Aralık’ta Meclisi kuşatmak için kampanya sürdürüyorlar. Neden mi? 2008 yılında İrlanda’da patlak veren ve ardından da giderek derinleşen ekonomik krizin sonucu hükümet sosyal güvenlik, sağlık, eğitim, ücretler gibi pek çok alanda kesintilerin yanında yeni vergiler ve kimi kamu hizmetlerini özelleştirmeye başladı. Şirketlerin ve bankaların borçlarını ödemek için neoliberal hükümetin bulduğu tek çözüm “kriz vergisi” adı altında konutlara takılan su saatleri ve suyun ücretlendirilmesiydi.

İrlanda’da bu yılın başından beri yapılan sayısız toplantı, mahalle mahalle yapılan çalışmalar, her bir eylemin bir öncekinden daha kalabalık olması şimdiden İrlanda hükümetini köşeye sıkıştırmış görünüyor. Kazanmak için yeni bir iktidarı beklemeyeceğiz diyen İrlandalılar su kayıt formu doldurmuyor, su faturası ödemiyor, su saati takılmasına izin vermiyor. Hükümet suyu ücretlendirmeyi durduruncaya kadar yerel ve ülke genelinde eylemlere devam diyor.

13aralik-afis-suhakkikampanyasi-1024