California’da su kesintileri ve petrol endüstrisi

A pump jack is seen at sunrise near BakersfieldÇevreciler, kuraklığın olumsuz etkilediği eyalette idarenin suyu koruma altında tutma çabalarının bir parçası olarak, California’nın petrol üreticilerinin su kullanımlarına son verilmesini talep ediyor.

Vali Jerry Brown eyalet çapında ilk zorunlu su kesintisi talimatını Çarşamba günü verdi. Buna göre, şehirlerin ve hanelerin su tüketimlerinde %25’lik bir kesintiye gitmeleri gerekiyor. Ancak, bu talimat petrol üreticileri söz konusu olduğunda ne kullanımlarında kesintiye gitmelerini ne de yoğun su kullanımı gerektiren hidrolik kırılma uygulamasında geçici bir kesintiye gitmelerini içeriyor.

Çevrecilerin tahminlerine göre, California’nın petrol ve gaz endüstrisi günde 2 milyon galondan fazla tatlı su kullanıyor.

Çevre hareketinden bir aktivist şunları söylüyor: “Vali Brown, sıradan Californialıları kişisel su kullanımlarında kesinti yapmaya zorluyor ve kuraklığın yükünü onların omuzlarına yüklüyor. Petrol endüstrisinin de kanunları çiğnemesine ve suyumuzu zehirlemesine göz yumuyor”.

“Zehir püskürten petrol kuyularının California’da su tüketiminin en çok yapıldığı alanlar olmamasına rağmen su tüketiminin en aptalca yapıldığı alanlar olduğu konusunda hiç şüphe yok” diye de ekliyor.

Petrol endüstrisi, petrol sondajı sırasında ürettiği içilemeyen sudan dolayı incelemeye alındı. Geçen ay eyalet, temiz içilebilir su varlıklarını kirleteceği korkusuyla 12 kuyunun operatöründen su enjeksiyonu yapmayı durdurmalarını istedi.

Petrol endüstrisi çalışanları, eyalette petrol sondajının petrolden çok su ürettiğini ve bu suyun çoğunlukla iyi bir şekilde değerlendirildiğini ifade etti.

“Genellikle, açığa çıkan su ürün yetiştirmek üzere tarımda kullanılıyor ya da ek enerji ikmali üretmek üzere geri dönüştürülüyor” diyor Batı Eyaleti Petrol Kurumu’ndan bir temsilci.

Kurum temsilcisi, iki petrol şirketinin, Chevron Corp ve California Resources Corporation, Kern bölgesinde tarıma yılda 68 milyon varil su sağladığını belirtiyor.

Vali Brown kendisiyle yapılan bir röportajda, petrol endüstrisinin su kullanımını kontrol altına almanın benzin ve mazot gibi petrol ürünlerine bu denli bağımlı olan bir eyalete çok da faydasının olmayacağını belirtti.

“Eğer petrolü kendi toprağımızdan çıkarmazsak, başka birinin toprağından çıkaracağız” diye ekledi Brown.

Kaynak: Reuters