Kuzey Dakota’nın su savunucuları ile dayanışma büyüyor

no-daplKuzey Dakota’da petrol boru hattına karşı sularını ve doğayı korumak için iki aydır süren direniş ABD’de ülke genelinde eylemlere sahne olmaya başladı. 27 Ekim Perşembe günü boru hattı yolu üzerinde yerli halka ait topraklarda kurulan Red Warrior Kampı’na polis müdahalesi olmuştu. Yüzün üzerinde gösterici gözaltına alınırken, yaralananlar olmuştu ve göstericilere ait bir at vurularak öldürülmüştü.

Kampın polis tarafından dağıtılması üzerine Uluslararası dayanışma eylemleri çağrısı yapıldı. Dayanışma eylemlerinin haberini vermek üzere bir site kuran su savunucuları tüm dünyada proje finansörü Citi Bank önlerinde ve projede yer alan şirketlerin ofisleri önünde dayanışma eylemleri yapılması çağrısı yapıyor. Sitenin linki için buraya tıklayabilirsiniz.

standin-rock-dayanisma-eylemleri
ABD genelinde Standing Rock direnişçileri için yapılan eylemlerin haritası
dunyada-dayanisma-eylemleri
Dünya genelinde yapılan dayanışma eylemleri

Eylem çağrısı ABD’nin çok sayıda eyaletinde dayanışma eylemlere neden oldu. New York’un merkezi tren istasyonu Grand Central Terminal 1 Kasım Salı günü onlarca gösterici tarafından işgal edildi ve trenlerin çalışması kısa süreliğine durduruldu. Ardından göstericiler projenin finansörleri arasında yer alan Bank of America ve JP Morgan’ın ofislerinin önüne geçerek eylem yaptılar. Eylemciler “Su Yaşamdır,” “Dünyaya saygı suyun” sloganları attılar.

new-york-nodapl-eylemi

San Francisco ve Wells fargo gibi şehirlerde Citi Group önünde Standing Rock yerlileri ile dayanışma eylemi yapan göstericiler bankanın projeden çekilmesini talep eden dövizler taşıdılar.

citi-group-onunde-eylem

san-francisco-nodapl-eylemi

Minneapolis’ten yola çıkan eylemciler ise otobüs kiralayarak Standing Rock’taki kamp alanına destek için yola çıktılar.

minneapolis

 

Su savunucuları ayrıca destekçilerini Obama’yı arayarak projenin iptal edilmesi çağrısı yapılmaya davet etti. Yapılan arama eyleminin sonucunda Obama bir açıklama yaparak projenin geçtiği güzergahın değiştirilebileceğini söyledi. Oysa eylemciler doğayı katleden petrolün kullanımının sınırlandırılmasını ve tüketimi arttıracak boru hatları projelerinin tamamen iptal edilmesini istiyor.

Sosyal medyada #nodapl ve #waterislife hashtagleri üzerinden dayanışma eylemleri ve mesajları paylaşılıyor. Ayrıca polisin kamp alanında check in yapanları eylemci olduklarının kanıtı olarak gözaltına alması üzerine sosyal medyada herkesin Standing Rock Indian Reservation‘da check in göstermesi talebine büyük destek geldi. 1,5 milyonun üzerinde kişi dayanışma için check in yaptı.

Kuzey Dakota’da süren direniş hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için geçen hafta yayınladığımız dosyamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Direnişe destek veren grupların yerli halkların mücadelesini ve tarihini çalışmak isteyenler için hazırladığı İngilizce syllabus için buraya tıklayabilirsiniz.

brou-hatti-ve-direnis-kamplari
1851 yılında imzalanan antlaşmadan beri gaspedilen Oceti Sakowin Oyate toprakları ve boru hattı çevresindeki üç direniş kampının haritası.

Kaynak: CNN, NPR,