Dünyada su: 16 Aralık 2016

Londra’da arka arkaya su baskınları: Su Hakkı mücadelesini önemli isimlerinden Maude Barlow Kuzey ile Güney ülkelerinin su meselesinde eşitlendiğini söylemekle ne kadar haklı olduğunu geçen hafta Londra’da yaşanan su baskınları ortaya koyuyor. Bir hafta içerisinde ana su borularının patlaması sonucu üç defa su baskını yaşanan şehirde 150 ev sular altında kaldı ve 350 kişi evlerini boşaltmak durumunda kaldı. Su altyapı sistemlerinin 100 yaşından fala olduğu şehirde su ve kanalizasyon hizmetleri 1990’larda özelleştirilmişti. Ancak özelleştirmenin bir çözüm olmadığı bu olayla bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Kaynak: The Guardian

ABD’deki göllerde kirlilik: ABD’nin Çevresel Koruma Ajansı’nın (EPA) hazırladığı son rapora göre ABD’deki göllerin %35’inde aşırı oranda nitrojen, %40’ında ise aşırı oranda fosfor tespit edildi. EPA sanayi ve kentsel atıklar nedeniyle göllerin stres altında olduğunu ve kirliliğin önlenmesi için ilgili kurumların sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Kaynak: EPA

Afrika’nın güney ülkelerinde kuraklık ciddi boyutta: Son 35 yılın en kurak yılı geçiren Afrika’nın güney ülkelerinde açlık tehdidi sürüyor. Mozambik’te Sahra altı bölgesinin en büyük hidroelektrik barajı olan Cahora Bassa barajı su seviyesi iyice azaldı. Burada üretilen elektriğin önemli bir bölümü çevre ülkelere de satılıyorken bir süredir elektrik üretimindeki düşüş başta Güney Afrika olmak üzere diğer ülkelere yapılan elektrik satışını da oldukça azalttı. 2014 yılından beri yağmurların zayıflığı nedeniyle düşük hasat yapabilen Kenya’da da şuanda 1,3 milyon kişi gıda yardımı ile yaşamını sürdürüyor.

Kaynak: Bloomberg, Reuters