Kanada’da dev orman yangınları sürüyor

Kanada’nın kuzey bölgelerinde Ağustos ortasında başlayan yangınlar hala söndürülemedi. Güvenlik nedeniyle şimdiye kadar 40.000 kişi bölgeden tahliye edilirken, yangını söndürmek için ülkenin birçok şehrinden binlerce itfaiyeci ve 200 kadar söndürme uçağı ve helikopteri getirildi. Kanadalı yetkililer, rüzgar ve şimşeklerden dolayı 150 ayrı noktada süren yangınları söndürme çalışmalarının yetersizliği nedeniyle Avustralya’dan orman yangınlarıyla mücadelede uzmanlaşmış 50 itfaiye erinin getirileceğini duyurdu. Bölge, yangından önceki birkaç hafta boyunca kavurucu sıcaklara şahit oluyordu. Bölgede 1 Nisan’dan beri yaşanan yangınlar sebebiyle 200 bin hektar orman kül oldu.

Yangınlar sonucu ortaya çıkan yoğun duman kuzey kutbuna kadar yayılmış durumda. Yoğun duman Nasa’nın açıklamasına göre rekor bir kalınlığa ulaştı. Duman içerisinde yer alan uçucu partiküller ve kurum bölgede atmosfer sıcaklığının daha da artmasına neden oluyor. Sıcak partiküller bir tür yangın fırtınası etkisi de yaratabiliyor. Ayrıca bu partiküllerin kutuplardaki ve Grönland’daki buzulların üzerine çökmesinin buzulların erimesini hızlandırabileceğinden de endişe ediliyor.

Yangın bölgesindeki kurum ve partiküllerin dağılımı

2013 yılında yapılan bir araştırma dünyanın kuzey bölgesindeki Boreal Ormanları hattında küresel ısınmanın etkisiyle giderek daha fazla yangının meydana geldiğini ortaya koymuştu. Büyük miktarda karbon tutan ormanların yanmasının küresel ısınmayı da arttıracağı öngörülüyor.

Boreal Ormanları

Dünya son yıllarda arka arkaya dev orman yangınların şahit oluyor. Geçtiğimiz yıl yine Kanada’da, Alberta eyaletinde haftalarca süren katran kumulu yangınları meydana gelmişti. Alaska’dan Rusya’ya, Amazonlar’dan Avusturalya’ya aşırı kuraklık, sıcaklar ve fırtınalar yangınların sıklaşmasına neden oluyor. Hava olaylarındaki bu radikal değişime küresel ısınmanın neden olduğu kabul edilmesi gereken bir gerçek.

Kaynaklar: Climate Central, Mashable, France 24