Gediz Ovası’nın can damarı olan Demirköprü Barajı’nda su oranı yüzde 1,7’ye düştü

Geçtiğimiz günlerde Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Manisa’da barajların doluluk oranlarıyla ilgili bilgi verdi. Sıkıntılı bir durum yaşandığını söyleyen Eker, özellikle Gediz Ovası’nın can damarı olan Demirköprü Barajı’nda su oranının yüzde 1,7’ye düştüğünü belirterek, “Hep beraber dua edeceğiz. Hakikaten 2017 yılı 44 yılın en kurak yılıydı. Geçen sene sıkıntıyı çok hissetmedik. Çünkü daha önceki akımlardan depolarımızda bir suyumuz vardı. O kurak yılı geçirdik. 2018’de de maalesef yağışlar iyi gitmiyor” dedi. Bu açıklama Gediz Ovası’nda kuraklığın vahametini ortaya koyuyor.

DSİ 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker’in İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Manisa’daki barajların doluluk oranlarıyla ilgili verdiği bilgiye göre Marmara Gölü’nün yüzde 24,4’ü, Avşar Barajı’nın yüzde 10,8’i, Buldan Barajı’nın ise yüzde 12,6’sı dolu. Demirköprü Barajı yüzde 1,7 civarında doluluk oranıyla en ciddi sıkıntıyı yaşayan yer. Bu oran geçen yıl yüzde 22 civarında idi.
Gediz Ovası’ndaki suyun geldiği en önemli kaynak Demirköprü Barajı. Barajın 1 milyar metreküp sulama depolaması var, ancak kuraklık nedeniyle bu kapasitenin önemli bir miktarı kullanılamıyor. Gediz Ovası’ndaki sulamaya tarım bu nedenle ciddi bir sıkıntı içinde.

Bölgedeki diğer barajların durumu da içler acısı. Gördes Barajı zeminde yaşanan sorunlardan dolayı geçtiğimiz yıl boşaltılmıştı. Şuan itibarıyla ise doluluk oranı yüzde 5,6.

Eker konuya ilişkin “Hep beraber dua edeceğiz.” diyor ve ekliyor: “İnşallah bundan sonra yağışları aldığımızda belli bir yere geliriz ama sürekli dikkat etmemiz gereken, sürekli tasarruf edilmesi gereken bir durumumuz var.”
Bu açıklama üzerine barajların doluluk oranının çok iyi durumda olmadığını vurgulayan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer de “Zaten rakamlar kendini gösteriyor. Kışın ortasında sayılırız, daha önümüzde ilkbahar var. İnşallah bu kadar kötü olmaz” dedi. Kentte geçen yıl yüzde 40 doluluk oranına sahip olan Marmara Gölü yüzde 24.4’e, Avşar Barajı yüzde 17.8’den yüzde 10.8’e, Buldan Barajı yüzde 24.3’ten yüzde 12.6’ya, Sevişler Barajı yüzde 81.2’den yüzde 58.8’e, Demirköprü Barajı yüzde 22.3’ten yüzde 1.7’ye, Güneşli Barajı ise yüzde 80’den yüzde 48.3’e düştü.