İngiltere su kıtlığı tehlikesi ile karşı karşıya

İngiltere’nin Çevre Örgütü vatandaşların daha az su kullanmaması ve su hizmeti sağlayan kamu kuruluşları ve şirketlerin kayıpları engellememesi durumunda 2050’lerde ülkede su kıtlığı yaşanacağını duyurdu.

Dünyanın en gelişmiş kapitalist ülkelerinden biri olan İngiltere’de yaşanan su sorunu, su varlıklarının aşırı kullanımının ve küresel ısınmanın sonuçlarının sadece yoksul ve gelişmekte olan ülkelere özgü bir sorun olmadığının kanıtı.

Çevre Örgütü, İngiltere’de her gün 3 milyar litre suyun borularda sızıntı sonucu kaybolduğu ve bunun günlük ortalama 20 milyon insanın su tüketimine eşit olduğunu açıkladı. İngiltere nüfusunun 2026’ya kadar 58 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Günde bir hanenin ortalama su tüketiminin 140 litre olduğu ülkede, sızıntılar ve aşırı kullanım sonucu doğadan çekilen suyun üçte biri kaybediliyor. Doğadan çekilen fazla su doğal yaşamı, vahşi yaşamı, balıkçılığı ve sulak alanları olumsuz etkiliyor. Buna küresel ısınma sonucu artacak kuraklık da eklendiğinde doğa ve vahşi yaşamın daha da kötü etkileneceği öngörülüyor.

Nehirlerin kuraklık nedeniyle durgunlaşmasının ve sıcaklıkların artmasının sivrisinekleri çoğaltabileceğine ve bunun sonucunda salgınların yaşanabileceğine dikkat çekiyor Çevre Örgütü raporu.

Şimdiden önlem alınmazsa artan nüfusa yetecek kadar su sağlanamayacağı uyarısı yapılıyor.

Çevre Örgütü başkanı Emma Howard Boyd muhtemel olası su kıtlığı hakkında şunları söyledi:

“Sanayi, su talebini ve israfı azaltmak için davranışlarını yenilemeli ve değiştirmelidir. Ve hepimizin evlerimizde suyu daha akıllıca kullanma görevimiz var. Suya olan talebin artmasıyla birlikte, su şirketleri su sıkıntısını gidermek için daha fazla su çekmek ve doğal çevreye yüklenmek yerine sızıntıları engellemek için altyapıya daha fazla yatırım yapmalılar.”

Kaynak: The Guardian