İzmir’in içme suyunu karşılayan barajlar kuruyor

İzmir’in içme suyunu karşılayan barajların kuruduğu yönünde haberler geliyor. Tahtalı Barajı’nda yağışların azalmaya başlamasıyla sular çekildi. Birçok başka baraj da aynı kaderi paylaşıyor.

Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin önceki aylara göre ciddi derecede azaldığını Ege Haber’in açıkladığı veriler de ortaya koyuyor.

İzmir’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ve son haftalarda kentteki yağış miktarının azalması barajları da etkiledi. İzmir’in içme suyu kaynağı olan ve koruma altında tutulmaya çalışılan Tahtalı Barajı bu durumdan nasibini alıyor. Yağış miktarının azalmasıyla İzmir için hayati öneme sahip olan barajdaki su seviyesi ciddi derecede azaldı.

365 milyon metreküp su kapasiteli Tahtalı Barajı’ndaki suların çekilmesiyle, baraj doluyken suların altında kalan; cami, minare, köprü ve eski köy evlerinin kalıntıları da su yüzeyine çıktı. Eski köy evlerinin beton temelleri de rahatça görülebiliyor.

Baraj doluyken sadece baş kısmı görülen minarenin tamamı suların çekilmesiyle ortaya çıkmış durumda. Bu durum, suların ne kadar çok çekildiğini gözler önüne seriyor.

Barajdaki suların azalması İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) verilerine de yansıdı. Tahtalı Barajı’ndaki doluluk oranı 3 ay önce yüzde 40,21 iken bu rakam yüzde 29.74’e düştü. Tahtalı Barajı gibi İzmir’deki diğer barajlarda da su çekilmesi yaşandı.

Üç ay önceki verilerle karşılaştırıldığında Balçova Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 56.95’ten yüzde 17.95’e, Ürkmez Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 74.50’den yüzde 44.13’e, Güzelhisar Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 76.86’den yüzde 64.89’a, Gördes Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 10.86’dan yüzde 9.98’e, Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’ndaki doluluk oranının ise yüzde 24.84’ten yüzde 8.90’a düştüğü görülüyor.