Yusufeli’nde halk yeni yol güzergâhına tepkili

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren Yusufeli Barajı’nın yapımı sürüyor. Barajın sular altında bırakacağı 3 köy yolunun yerine yapılmaya başlanan yeni yol güzergâhına köylüler iş makinelerinin önünü keserek tepki gösterdi. Köy sakinleri yeni yolun viyadük sistemiyle yapılmasını istiyorlar.

Yusufeli ilçesinde yapımı süren ve tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 3’üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ilçeyi sular altında bırakacak. Barajla birlikte ilçe merkezi ile 4 köydeki yaklaşık 5 bin konut, 270 iş yeri ile 9 bin 430 dönüm tarım arazisi sulara gömülecek. 150 yıllık tarihinde 6 kez ilçe merkezi yeri değiştirilen ve son yerine 1950 yılında kurulun Yusufeli ilçe merkezinin Yansıtıcılar mevkiinde kurulacak yeni yerleşim yerine taşınması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

Gövde yüksekliği 100 katlı bir gökdelene eş değer olacak Yusufeli Barajı’nda, Artvin’den Edirne’ye 13 metre platform genişliğinde beton yol yapmaya yetecek miktarda olan 4 milyon metreküp beton kullanılacak. Baraj için gelecek yılın yarısından itibaren su tutmaya başlanması planlanıyor. 2020 yılında ise elektrik üretimine geçilecek.

Barajda sona yaklaşılırken, yollarının sular altında kalması nedeniyle Darıca, Dağeteği ve Gümüşözu köyünün mevcut yol güzergâhı da yenileniyor. 3 köy yolu için daha önce başlatılan yol çalışmaları sürerken, köy sakinleri de yeni yol güzergâhıyla ilçe merkezine olan mesafelerinin 16 kilometre daha artması nedeniyle tepki gösterdi. Köylüler, yeni yol güzergâh çalışmalarının sürdüğü bölgede toplanarak, iş makinelerinin önünü kesti, çalışmaları durdurup, tepkilerini dile getirdi. Tepkili olan köy sakinleri, yeni yolu istemediklerini belirterek, özellikle kış aylarını da göze alarak yetkililerden yeni yolun viyadük sistemiyle yapılmasını istedi. Tepkiler nedeniyle çalışmalara ara verildiği öğrenildi.

Yeni yolu tepki gösteren köylülerden Yaşar Kürç Doğan Haber Ajansı’na şöyle dedi: “Biz bu yolu istemiyoruz. Buradan bir viyadükle, tünellere bağlanıp oradan da ilçe merkezine rahatlıkla varabiliriz. Bu yolda araba kışın gitmez, zorluk yaşamamıza neden olur. Ve merkeze 16-17 kilometre daha mesafe uzuyor. Bizim sesimizi duysunlar.”