Ana Sayfa Etiketler Barajlar ve tarihi miras

Etiket: barajlar ve tarihi miras

Barajın yuttuğu tarihi medrese: Koğak

Akademisyen Mehmet Salmazzem, tarihi 800 yıl önceye dayanan ve 2008'de baraj suları altında kalan Koğak Medresesi hakkında Doğru Haber Gazetesi’ne konuştu. Sular altında kalan tarihi değerlerin kayıt altına alınmamış olmasının büyük bir kayıp olduğunu söyleyen Salmazzem, medresenin Muş tarihi açısından önemine vurgu yaptı.

Barajın altından çıkan tarih

Türkiye’de ve Mezopotamya coğrafyasında barajların kültürel mirasa verdiği zarar sıkça gündeme geliyor. Özellikle Hasankeyf’te sürdürülen Ilısu Barajı çalışması ve tarihi eserlerin yerlerinden koparılıp yeni yerlere taşınması bu konuyu yakıcı hale getiren bir gelişme. Son olarak da Adıyaman’da Atatürk Barajı’nın suları çekilince balıkçılar tarafından Paleolitik döneme ait kaya resimleri bulundu ve barajların kültürel mirasa verdiği zarar başka bir boyutuyla tekrar gözler önüne serildi.

Sulara gömülecek olan Hasankeyf’te son durum: ‘Gül dalında güzeldir’

Ilısu Baraj projesinde Hasankeyf'in tarihi ve kültürel varlıklarının kurtarılması için 25 milyon euro bütçe ayrıldı. Toplam 12 tarihi varlık, tarihi ilçenin karşı tepelerine kurulan yeni Hasankeyf'e nakledilecek, ama bölgede yaklaşık beş bin mağara ve şehrin şimdiki merkezi sular altında kalacak.

Hasankeyf için TBMM’ye araştırma önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Hasankeyf'in su altında kalmasının engellenmesi için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.

Hasankeyf açıklaması: Çatışma ortamını fırsat bilen hükümet Ilısu Projesi’ni tamamlamak istiyor

Çatışma ortamını fırsat bilen hükümet Ilısu Projesi'ni tamamlamak istiyor.

“Hasankeyf Boğulmasın” kampanyası

Hasankeyf’in yok edilmesine karşı “Hasankeyf Boğulmasın” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı.

Basın açıklaması: Hasankeyf Avrupa’nın tehlike altındaki 14 kültür mirası arasında

Türkiye’deki Hasankeyf Antik Kenti Avrupa’nın büyük tehlike altındaki 14 kültürel miras alanı arasında yer alıyor.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi: Zeynel Bey Türbesini Hasankeyf’ten kaçırıyorlar

Yaklaşık 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf’te yer alan önemli kültürel varlıklardan biri olan Zeynel Bey Türbesi sular altında kalacağı bahanesiyle, Dicle nehrinin iki kilometre kuzeyinde, inşası süren “Yeni Hasankeyf”e bitişik bir alanda “Arkeolojik Kültür Park” olarak tespit edilen yere taşınmak isteniyor.

Hasankeyf Höyüğü tartışmaları devam ediyor

Hasankeyfi sular altın bırakacak olan Ilısu Barajı'nın inşaatı hızla devam ederken, yirmiye yakın uygarlığa beşiklik etmiş Hasankeyf'in arkeoloji bilimi açısından önemi her geçen gün daha da belirginleşiyor.

Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi Milletvekili Adaylarına Soruyor!

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi'nin etkilediği beş ilde (Batman, Siirt, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak) dört büyük partiden (HDP, AKP, CHP, MHP) milletvekilli adaylarına sosyal, kültürel ve ekolojik açıdan çok büyük yıkımlara neden olacak Ilısu Projesi hakkında neler düşündüklerini ve bu projeye karşı duruşlarını öğrenmek üzere bazı sorular yöneltti.